Egyedi weboldal fejlesztés vagy egy CMS rendszer a legjobb a terveidhez?

CMS-vagy-Egyedi-feljesztes

Share This Post

Amikor eljön az a pont, hogy szükség van egy weboldalra, mindig felmerül a kérdés, milyen is legyen: egyedi oldalt készítsenek nekem, elvégre a vállalkozásom is egyedi és csak így érek el sikert, vagy CMS weboldal (tartalomkezelő rendszer) a megfelelő számomra, mert az olcsóbb, gyorsabban kész?

CMS vagy egyedi weboldal fejlesztés?

Ha erre megvan a válasz, felesleges tovább olvasni.

Ha még nem biztos a döntés, érdemes elolvasni az alábbiakat. Fontos megérteni mindegyik előnyét és hátrányát. Most bemutatom ezeket, és reményeim szerint a cikk végére választ adok a fenti kérdésekre, mely alapján képesek lesznek eldönteni, melyik is a megfelelő rendszer céljaik eléréséhez.

Néhány alapinformáció, melyeket már az elején érdemes tisztázni

Mindkét verzió szerveren fut, szükség van domain névre és tárhely előfizetésre, mindkét megoldás a legjobb valakinek. A CMS rendszerek alatt ebben az esetben a WordPress és Joomla! rendszereket értem (melyek közötti különbséget egy későbbi bejegyzésben fogom majd részletezni), az egyedi fejlesztésnél lehet PHP vagy JavaScript (React) alapú oldal, és több nyelven is készülhetnek. Nézzük a részleteket.

Weboldal-fejlesztés

Egyedi weboldal készítés

Mi is az egyedi fejlesztés?

Az alapoktól személyre szabott oldal, mely a megbeszéltek szerint, teljesen egyedi megjelenéssel és funkciókkal készül el. Itt mindent kézzel, egyedileg készül, ami időigényes, ezáltal költségesebb is.

Előnyei:

 • teljesen egyedi motor, mely csak azt tudja, amire szükség van;
 • egyedi kinézet;
 • nincs benne felesleges kiegészítő vagy programrész;
 • mivel egyedi, így a sérülékenységéről a hackerek nem gyűjtenek adatbázist, nehezebben tudják feltörni.

Hátrányai:

 • mivel teljesen egyedi a motor, az elkészítési idő hosszabb, ezáltal költségesebb is;
 • bármilyen programnyelv frissítésekor problémák adódhatnak, akár meg is állhat az oldal;
 • frissítését általában a fejlesztő szokta végezni külön megbízás keretében, mivel ez időigényesebb, ezáltal költségesebb is;
 • ha eltűnik a fejlesztő, egy másik csapat nem biztos, hogy átveszi az előző kódokkal, emiatt könnyen lehet, hogy új oldalt kell készíteni.

CMS weboldal készítés

A CMS rendszerek egy fejlesztő csapat által készített, többségében ingyenes weboldal motorok. Én WordPress és Joomla! keretrendszereket használok az oldalaim készítéséhez, melyek ingyenesen, bárki által letölthető rendszerek. PHP nyelven íródtak, a frissítését is a fejlesztő csapatok folyamatosan végzik. Ezáltal a Megrendelő számára az oldalakat gyorsabban és könnyebben lehet elkészíteni, mely alacsonyabbá is teszi a fejlesztési költségeket.

Előnyei:

 • folyamatosan fejlesztik a motort, így nem lesz probléma a későbbiekben, ha karban tartják az oldalt;
 • gyorsabban és hatékonyabban lehet készíteni az oldalt, ezáltal olcsóbb is;
 • könnyebb a kiegészítő funkciókat beépíteni, mivel nem kell egyedileg programozni például egy foglalási rendszert;
 • többféle kiegészítőt lehet beszerezni hozzá, így sok mindent egyszerűen lehet megvalósítani.

Hátrányai:

 • a motor nem egyedi, ezért ennek sebezhetőségi hibáit a hackerek könnyen ki tudják használni, ezért folyamatos frissítésre és karbantartásra szorul;
 • néhány helyen kompromisszumot kell kötni, mert nem egyedileg készített weboldalról van szó.
Egyedi weboldal készítés

Kinézet

Egyedi fejlesztés

A kinézet teljesen testreszabható, mindent úgy lehet elhelyezni, ahogy a Megrendelő kívánja, sőt, csak a Megrendelőn múlik, mit és hol szeretne látni.

CMS weboldal

Lehetőség van egyedi kinézetre és sablon használatára is. A sablon lehet ingyenes vagy fizetős, de mindkét esetben egy előre megszabott kinézettel rendelkezik majd weboldalunk, ellenben egy ügyes fejlesztő ezeket is testre tudja szabni, így nem fogunk a weboldalunk kinézetével egy másik domain alatt találkozni. De a CMS rendszereknél is van lehetőség saját kinézet elkészítésére. Mindkét motor (WordPress, Joomla!) alatt készíthető úgy oldal, hogy teljesen egyedi legyen, sehol máshol ne találkozzunk vele az Interneten.

Biztonság

Egyedi fejlesztés

Egyedi fejlesztésnél a programozón és szaktudásán múlik, hogy mennyire lesz biztonságos az oldal az átadáskor. Az informatika világa nagyon gyorsan változik, fejlődik, ezért szinte biztos, hogy amit ma átadnak oldal, nagyjából fél éven belül programozási szempontból és biztonsági szempontból elavult lesz. Közel évente jön ki egy-egy komolyabb frissítés a PHP programnyelvhez is, ennél sokkal sűrűbben érkeznek ajánlások a biztonság témakörében, így az egyedi fejlesztésű weboldalak szintén folyamatos figyelést igényelnek.

CMS weboldal

A CMS rendszereknél a helyzet hasonló, de sokkal egyszerűbb. A motort és a megfelelően megválasztott komponenseket folyamatosan fejlesztik a csapatok, ezáltal biztonságosabb. Természetesen nem csak a motor fejlesztésére kell odafigyelni, hanem a tárhely nyújtotta lehetőségekre is. Fontos, hogy ne egy elavult PHP csomagot használjunk, legyen biztonságosan és megfelelően beállítva a programnyelv és az adatbázis. Ezt általálban elvégzik a fejlesztők, de nem minden esetben. Találkoztam már frissített CMS rendszerrel, mely alatt a szerver teljesen elavult volt. Fel is törték az oldalt.

A CMS rendszereknél sokféle biztonsági komponens közül lehet választani, melyekkel pár kattintással be lehet állítani egy alap védelmet. Ezek nélkül ezen típusú oldalak is nagy veszélynek vannak kitéve. Ezért fontos, hogy ne egy kevésé tapasztalt, esetleg tapasztalat nélküli fejlesztőre bízzuk webes megjelenésünk fejlesztését. Odafigyeléssel és megfelelő beállításokkal a CMS rendszer is teljesen biztonságos lehet.

SEO

Egyedi fejlesztés

Egyedi fejlesztésnél mindent kézzel programozunk, így a SEO beállításokat, linkeket, követőkódokat, mindent egyedileg helyezünk el. Természetesen minden működik az átadáskor, de későbbiekben, ha mondjuk a Google változtat valamit a kereső rendszerében, akkor azt a változtatást a Megrendelő oldalán is el kell végezni, hogy működjön, megmaradjon az elért helyezés. Enélkül gyorsan el lehet veszíteni a nehéz munkával elért eredményeket.

CMS weboldal

A CMS weboldalon a SEO beállítást általában a motoron el lehet végezni, de a mélyebb, komolyabb szaktudást igénylő beállítást – és ezáltal jobb helyezést – már nem tudja az alap motor. Ilyenkor kiegészítőt kell igénybe venni, mely lehet ingyenes és fizetős is. Mindkét motor esetében ezt a beállítást egy szakember el tudja végezni, míg a frissítésekkel a legtöbb esetben követik az egyes keresőmotorok változásait, és akár beavatkozás nélkül is megmaradhat az elért helyezés.

Keresőoptimalizálás

Továbbfejlesztés, frissítés – CMS weboldal vagy egyedi fejlesztés?

Egyedi fejlesztés

Egyedi rendszereknél az eredeti fejlesztő minden bővítést általában probléma nélkül el tud végezni. Abban az esetben, ha a fejlesztő kiszáll a program további életéből, egy új fejlesztőt kell keresni, aki vállalja ezt a munkát. Ez nehézkes, mert nem szeretnek a programozók más munkájában újítást véghez vinni. Minden programozónak megvan a saját stílusa, igyekszik abban a stílusban dolgozni és nehezen veszi át más korábban létrehozott kódját. Ugyanez igaz a frissítések elvégzésére is.

CMS weboldal

CMS rendszereknél, mivel az alap motort minden erre szakosodott fejlesztő ismeri, ezért könnyebben át lehet adni másik csapatnak a létező oldal üzemeltetését. Fejlesztési szempontból is egyszerűbb, ha már létező modult kívánunk beépíteni az oldalba. Amennyiben valami új, eddig le nem programozott részt kívánunk elhelyezni a felületünkön, akkor lehetnek nehézségek, de a CMS rendszerek hozzáfejlesztése, ha szakszerűen végzik el, megvalósítható. Frissítésnél odafigyeléssel és szaktudással gyorsan és biztosan elvégezhető feladattal állunk szemben, de ha valaki nem ismeri a rendszerek működését jobb, ha hozzáértőre bízza.

Biztonságos weboldal

Összegzés

Több, mint 20 éves szakmai tapasztalatom alapján én személy szerint inkább a CMS rendszerekkel szeretek dolgozni, eddig minden feladatot meg tudtam oldani bennük és a frissítésük, stabilitásuk és keresőbarátságuk is meggyőzött. Megrendelőimnek is ezeket a rendszereket ajánlom ki. Hogy WordPress vagy Joomla!, azt az adott megvalósítandó feladat dönti el. Ennek részletezését egy későbbi bejegyzésem részletezi majd.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch

small_c_popup.png

Kapcsolatfelvétel

Keressen, beszéljünk

Megszakítás